07 490 4000

 

 

PRESTOLNICA, Robert Menasse

Satira o bruseljski birokraciji spremlja uradnike, ki skušajo ob jubileju preobrniti negativno javno mnenje o Evropski komisiji, pri tem pa se ne zmorejo zediniti, ali je temelj EU res protinacionalistična ideja, kot opomin izkušnje Auschwitza. Zgodi se še skrivnostni umor, ki ga oblasti očitno skušajo pomesti pod preprogo, prašičerejci iščejo skupno strategijo prodora na Kitajsko, največji umi razpravljajo o ekonomski prihodnosti EU, po Bruslju pa tava fantomski prašič ... To delo so nekateri že poimenovali za prvi veliki roman Evropske unije.

 


 

HOUWELANDTOVI, John von Duffel

Družina se pripravlja na praznovanje osemdesetega rojstnega dne moža in očeta Jorgeja, ki z ženo Esther že vrsto let živi na španskem otoku, skrbništvo nad družinskim posestvom v Nemčiji pa je prepustil svojemu najstarejšemu sinu Thomasu. Med pripravami na družinski shod postopoma spoznavamo člane družine in smo hkrati priča razkritjem zapletenih medosebnim odnosov. Poudarek je na relaciji med očeti in sinovi. Ko Thomas mukoma piše govor, ki naj bi ga imel ob rojstnodnevnem kosilu, se (po)hvala očetu spremeni v brezobzirno, kruto obtožbo. Vrhunsko pisanje, natančno, trezno in hkrati poetično.

 

TRG OSVOBODITVE, Andrej Blatnik

Tankočuten opazovalec je priča vrvenju desetletij, v katerih se zvrstijo desetdnevna vojna, spremembe političnega sistema in etičnih norm, pa tudi preobrazbe nekoč visokih idealov v njihova nasprotja. Avtor s prodornimi opazkami in anekdotami razkriva zapletenost prehajanja v čase, ko sanje sestopajo na trda tla prostega trga dobrin in vrednot. Družinske in družbene vezi pokajo pod pritiski, isti ljudje se srečujejo v novih razvrstitvah in vsak obraz zastavlja isto, neizrečeno vprašanje: je po toliko preobrazbah, tudi družbenih, ostalo še dovolj skupnega, ki bi ohranjalo upanje na srečen konec zgodbe?


 

MOJE LETO V NIKOGARŠNJEM ZALIVU, Peter Handke

Nikogaršnji zaliv je predmestje v Parizu, kjer avtor v miru ustvarja, skrbi za hišo in vrt ter se sprehaja po okoliških gozdovih. S podrobnim opisovanjem svojih psiholoških doživljanj priklicuje »drugo preobrazbo«, potem ko je pred leti že doživel transformacijo, ki pa ga je napadla kot neke vrste bolezen. Tokrat si preobrazbe želi in je nanjo pripravljen. Čuti, da se lahko preobrazi le v svojem novem kraju bivanja in da ne sme bežati z geografskimi premiki. Ker povsem brez potovanj ne more ne živeti ne pisati, namesto njega potujejo njegovi prijatelji. Iz njihovih pisem sestavlja drobce informacij, s katerimi jih spremlja na domišljijskih potovanjih.

 

 

URE V MATERINI SOBI, Tanja Stupar Trifunović

Hči spregovori z glasom matere ter v njeni zgodbi prepoznava odsev svoje. Meja med sedanjostjo in preteklostjo se zabriše, pripovedni glas pa po koščkih sestavlja zgodbo o ženskah, soočenih s težkimi življenjskimi odločitvami v družbi in prostoru, kjer preživetje ni bilo vedno lahko. Pripovedovalka se zatakne med dvema življenjema in dvema državama, med spominom in zgodovino ter med dvema nedokončanima knjigama. Dvojnost, ki jo trga narazen, skriva pod družbeno sprejemljivo masko.

DELOVNI ČAS IN KONTAKT

KOLEDAR DOGODKOV

<<  Okt 2021  >>
 po  to  sr  če  pe  so  ne 
      1  2  3
  4  5  6  7  8  9
11121314151617
192021222324
252627282930

 

© Valvasorjeva knjižnica Krško
sitemap-icon Zemljevid strani
RSS novice
Prijava na novice
Želite prejemati obvestila po pošti?
Please let us know your email address.

Valvasorjeva knjižnica Krško
Cesta krških žrtev 26, 8270 Krško
Tel.: 07 490 4000, Fax: 07 490 4020
knjiznica@knjiznica-krsko.si
Facebook