07 490 4000

 

 

SIRI, KDO SEM?, Sam Tschida

Že mogoče, da je Mia videti kot milenijka, vendar je bila rojena – včeraj. Ko se zbudi iz kome, si zaradi izgube spomina v zavest ne more priklicati niti lastnega imena, dokler ji ga ne razkrije Siri na iPhonu. Zaradi svoje kul frizure (ob strani zabrite, z razkošnimi francoskimi kodri), obleke (Prada) in dizajnerske šminke (Chanel) sluti, da je premožna, vendar se o tem po odpustu iz bolnišnice lahko prepriča edinole, če sledi svojim preteklim objavam na Instagramu. Bolj ko košček za koščkom v sestavljanko zlaga svoje nekdanje življenje, vse manj je prepričana, da se želi vrniti vanj ...

 


 

TIGER V KUHINJI IN DRUGE NENEVARNE ZGODBE, Villy Sørensen

Prvi slovenski prevod Sørensenove kratke proze prinaša reprezentativen izbor sedmih kratkih zgodb iz obeh zbirk. Za njegove zgodbe so značilne igrivost in ironija, simbolika, pa tudi provokacija, spodbujanje razmisleka o človeški naravi in družbena kritičnost. Sørensen je ustvaril tip modernistične kratke zgodbe, ki združuje elemente različnih žanrov, kot so legende, balade, ljudske pesmi, pravljice in miti, ter tako odločilno vplival na razvoj danske proze.

  PRIVID ALEKSANDRA WOLFA, Gajto Gazdanov

»Od vseh mojih spominov, od vseh neštetih občutkov v mojem življenju je bil najbolj mučen spomin na edini umor, ki sem ga naredil.« ‒ Tako se začne Privid Aleksandra Wolfa Gajta Gazdanova, klasika ruske literature 20. stoletja. Trideseta leta, Pariz, kot tetiva napeta fabula, eksistencialistična razmišljanja o umoru in netrivialna ljubezenska zgodba: »Ljubezen do nje je zahtevala stalen ustvarjalni napor.« Kratek roman. Za eno noč? Za veliko noči. Z njim greš v posteljo spet in spet in spet.


 

NEBESA, Piia Leino

Roman Nebesa se odvija leta 2058 v Helsinkih, nekdanji finski prestolnici, ki je zdaj mestna država. Po državljanski vojni se je družba precej spremenila. Ljudi zatirajo, živijo pod strogo diktaturo, na ulicah je polno beračev. Vse meje so zaprte, prebivalci nimajo stikov z zunanjim svetom, prav tako ni nobene vizije prihodnosti. Toda država ljudem ponudi Nebesa: navidezno resničnost, v kateri obstaja nekdanji svet, ki je bolj živ in lepši, kot je bil kadar koli prej.

 

 

VEGETARIJANKA, Han Kang

Južnokorejska pisateljica Han Kang se je z Bookerjevo nagrado za najboljši prevedeni roman v hipu spremenila v eno večjih literarnih senzacij zadnjih let. Vegetarijanka je presenetljiva, že kar šokantno izpisana zgodba o tihi gospodinji, ki nenadoma vzame stvari v svoje roke in radikalno spremeni svoj način prehrane, s tem pa sproži nepredvidljiv val posledic in nenavadnih dogodkov. Čeprav na prvo branje morda nenavadna, je Vegetarijanka zastrašujoče univerzalna zgodba o skritih predelih človeške psihe, ki vam zleze pod kožo in tam ostane še dolgo po tem, ko ste knjigo prebrali.

DELOVNI ČAS IN KONTAKT

KOLEDAR DOGODKOV

<<  Jan  2022  >>
 po  to  sr  če  pe  so  ne 
       1  2
  3  4  5  7  8  9
10111213141516
17181920212223
24252627282930
      

 

© Valvasorjeva knjižnica Krško
sitemap-icon Zemljevid strani
RSS novice
Prijava na novice
Želite prejemati obvestila po pošti?
Please let us know your email address.

Valvasorjeva knjižnica Krško
Cesta krških žrtev 26, 8270 Krško
Tel.: 07 490 4000, Fax: 07 490 4020
knjiznica@knjiznica-krsko.si
Facebook