07 490 4000

Domoznanstvo je veda, ki pokriva vsa področja človekovega ustvarjanja in védenja na določenem geografskem območju. Domoznanski oddelek Valvasorjeve knjižnice Krško pokriva območje občin Krško in Kostanjevica na Krki. Zbiramo pa tudi pomembnejša gradiva s širšega, posavskega območja.

Domoznanska dejavnost v knjižnicah pomeni zbiranje, strokovno obdelavo in ustrezno hranjenje domoznanskega gradiva ter posredovanje informacij iz tega gradiva. Cilj domoznanstva je omogočanje nadaljnjih raziskav lokalnega prostora.

Pri svojem delu se povezujemo s sorodnimi ustanovami.

Sodelujemo z uporabniki, dobavitelji, sorodnimi ustanovami in organizacijami.

Dokumentiramo in predstavljamo spomin (preteklost) in utrip (sedanjost) skupnosti in tako ohranjamo in krepimo identiteto lokalnega prostora.

Domoznanska dejavnost v Valvasorjevi knjižnici Krško

V domoznanskem oddelku zbiramo monografije, serijske publikacije in zbirke, slikovno in kartografsko gradivo, predmete, glasbeno in filmsko gradivo, elektronske publikacije, zbirne mape in drugo gradivo, povezano z ljudmi in kraji, ki jih pokriva Valvasorjeva knjižnica.

Knjižničarji smo domoznansko gradivo priložnostno zbirali že od ustanovitve, bolj sistematično pa od leta 1977, ko je Krško slavilo 500-letnico pridobitve mestnih pravic. Gradivo obdelujemo in urejamo od leta 1990, ko je bila polovično za to delo zaposlena tudi knjižničarka – domoznanka. V letih 1988–2000 je oddelek imel svoj lastni prostor  (23 m2), decembra 2000 je bil preseljen v nekdanji prostor za prireditve (37 m2). Uporabniki zaradi prostorske stiske žal nimajo prostega pristopa do gradiva.

V preteklosti je veliko delo v domoznanskem oddelku opravila gospa Ljudmila Šribar, ki jo je Zveza bibliotekarskih društev Slovenije l. 1999 nagradila s Čopovo diplomo, najvišjim priznanjem na področju knjižničarstva v Sloveniji.

Valvasorjeva knjižnica sodeluje tudi pri oblikovanju Digitalne knjižnice Slovenije, za katero je prispevala zbrane letnike lokalnih časopisov Naš glas in Posavski obzornik, ki ju lahko prebirate na www.dlib.si.

Pomemben del pridobivanja domoznanskega gradiva predstavlja sodelovanje s posamezniki in organizacijami (šolami, zavodi, društvi, tiskarnami, časopisnimi in drugimi podjetji), ki delujejo v našem prostoru. V preteklosti smo na ta način pridobili veliko gradiva, ki bogati našo zbirko, zato upamo, da bomo še naprej zgledno sodelovali z vsemi, ki jih zanima dogajanje v naših krajih. Veseli bomo vsake vaše pobude in domoznanskega prispevka (diplomske naloge, raziskovalne in seminarske naloge na različnih stopnjah izobraževanja, fotografije, zemljevidov, AV-gradiva ipd.). Gradivo vam bomo vrnili, z vašim dovoljenjem in z vso pazljivostjo pa bomo naredili kopijo za domoznansko zbirko.

 

 

DELOVNI ČAS IN KONTAKT

KOLEDAR DOGODKOV

<<  Jan  2023  >>
 po  to  sr  če  pe  so  ne 
        1
  2  3  4  5  7  8
  91012131415
16171819202122
23242526272829
3031     

 

© Valvasorjeva knjižnica Krško
sitemap-icon Zemljevid strani
RSS novice
Prijava na novice
Želite prejemati obvestila po pošti?
Please let us know your email address.

Valvasorjeva knjižnica Krško
Cesta krških žrtev 26, 8270 Krško
Tel.: 07 490 4000, Fax: 07 490 4020
knjiznica@knjiznica-krsko.si
Facebook