07 490 4000

Iskanje gradiva po sistemu COBISS/OPAC

Tečaj za začetnike

V današnjem svetu vse poteka zelo hitro in če hočemo iti v korak s časom, moramo sprejeti novosti in hitrejše ter učinkovitejše metode, ki jih ponujata znanost in tehnološki napredek. Zato smo se v Valvasorjevi knjižnici odločili, da bi bilo smiselno otrokom, ki zaključujejo osnovnošolsko izobraževanje, ponuditi tečaj z naslovom »Poznam COBISS«, s katerim bi jim olajšali iskanje gradiva v knjižnici. Iskanje po sistemu COBISS uporabnikom omogoča samostojno uporabo in vpogled v knjižnico ter samostojen izbor gradiva. S tovrstnim opismenjevanjem je smiselno začeti že v osnovni šoli, saj se mladi že zelo zgodaj srečujejo z iskanjem in izborom gradiva različnih vrst. Z vstopom v srednjo šolo pa je poznavanje in obvladanje sistema nepogrešljivo. Ljudje, ki poznajo in samostojno uporabljajo sistem COBISS, si največkrat že doma pogledajo, kaj jim v knjižnici ponujamo, knjige oz. drugo gradivo rezervirajo in poiščejo, kaj je za njih uporabnega.

Namen našega projekta je predstaviti in ponuditi znanja in sposobnosti, zaradi katerih bodo otroci postali samostojnejši uporabniki knjižničnih možnosti. S tem projektom želimo ozavestiti mlade bralce, jim olajšati stvari in pomagati pri uspešnem izpolnjevanju šolskih obveznosti, še posebej na področju iskanja gradiva in priprave različnih projektnih nalog.

Kot ciljna populacija so izbrani učenci devetih razredov osnovnih šol.

Projekt je sestavljen iz dveh delov. Prvi del je teoretičen, kjer se učencem podrobno predstavi knjižnico, delo v njej, sistem COBISS, katalogizacijo in univerzalno decimalno klasifikacijo. V drugem delu pridobljeno znanje skupaj utrdimo. Delo naj bi potekalo v računalniških učilnicah na šolah, kjer bi skupaj z učenci lahko reševali naloge, ki bi jim pomagale utrditi pridobljeno znanje o COBISSU. Naučimo se iskati gradivo po ključnih besedah, avtorju ali naslovu (lahko tudi po dveh parametrih hkrati), iskati knjige in drugo gradivo po različnih oddelkih Valvasorjeve knjižnice, pregledati, kaj nudijo ostale knjižnice po Sloveniji, rezervirati gradivo, ga podaljšati …

DELOVNI ČAS IN KONTAKT

KOLEDAR DOGODKOV

<<  Jan  2023  >>
 po  to  sr  če  pe  so  ne 
        1
  2  3  4  5  7  8
  91012131415
16171819202122
23242526272829
3031     

 

© Valvasorjeva knjižnica Krško
sitemap-icon Zemljevid strani
RSS novice
Prijava na novice
Želite prejemati obvestila po pošti?
Please let us know your email address.

Valvasorjeva knjižnica Krško
Cesta krških žrtev 26, 8270 Krško
Tel.: 07 490 4000, Fax: 07 490 4020
knjiznica@knjiznica-krsko.si
Facebook