07 490 4000

Delo z uporabniki s posebnimi potrebami

Dostopnost do informacij in znanja je nujna potreba v življenju vsakega posameznika. Zaradi tega je dolžnost vsake družbe, da to omogoča vsem svojim pripadnikom ne glede na raso, spol in razne oblike drugačnosti.

Pri zagotavljanju dostopnosti do znanja in informacij imajo veliko vlogo ravno splošne knjižnice, ki hranijo znanje in informacije ter so hkrati pomembni ponudniki kulturnega življenja. Ker imamo ljudje različne možnosti za dostopanje do znanja, informacij in kulturnih dobrin, je nujno, da so knjižnice še posebej pozorne na tiste potencialne uporabnike, ki jim je to težje dosegljivo, na uporabnike s posebnimi potrebami. Tem uporabnikom je tudi s pravnega vidika namenjena posebna pozornost, ki zagotavlja enakopraven dostop do vsega znanja in informacij v splošnih knjižnicah. Podrobneje načelo dostopnosti opredeljujejo: Deklaracija o človekovih pravicah (1948), Manifest o javnih knjižnicah (1994) in Zakon o knjižničarstvu (2001, »Splošne knjižnice, ki izvajajo knjižnično dejavnost za prebivalstvo v svojem okolju, zagotavljajo storitve tudi za skupine prebivalcev s posebnimi potrebami«).

V naši knjižnici smo se glede na potrebe okolja doslej povezali z nekaterimi skupinami uporabnikov s posebnimi potrebami: z Društvom gluhih in naglušnih Posavja, z OŠ dr. Mihajlo Rostohar, z enoto VDC Leskovec in društvom Sonček.

Nudimo jim različne oblike sodelovanja:

  • izposojo gradiva na sedež društva ali enote,
  • dostop do informacij,
  • skupinske oglede knjižnice,
  • predstavitev knjižničnega gradiva v prostorih društva,
  • bralno-pripovedovalne ure,
  • bralno značko,
  • računalniško opismenjevanje,
  • obveščanje uporabnikov o kulturnih prireditvah v knjižnici (npr. pošiljanje vabil),
  • sodelovanje društev in šole s prilagojenim programom na prireditvah knjižnice.

 

Z Društvom gluhih in naglušnih Posavja in OŠ dr. Mihajlo Rostohar smo pričeli sodelovati že leta 1999. Bolj načrtno in poglobljeno pa z uporabniki s posebnimi potrebami delamo od leta 2009 v okviru projekta »Živim in se veselim s knjižnico«. V projekt so se do sedaj vključili Društvo gluhih in naglušnih Posavja, enota VDC Leskovec in Osnovna šola dr. Mihajla Rostoharja.

Za vse tri skupine pripravljamo mesečna srečanja, na katerih se srečujemo s knjigami in pravljicami. Pripravljamo bralno-pripovedovalne ure, organiziramo skupinske oglede in bralno značko Petra Klepca.

Bralna značka Petra Klepca je dobro sprejet, skupen projekt, ki smo ga v letu 2009/2010 izvedli z varovanci VDC Leskovec. V letu 2010 bomo z bralno značko nadaljevali, pridružili pa se nam bodo še učenci OŠ dr. Mihajla Rostoharja.

 
ZAKLJUČEK BRALNE ZNAČKE PETRA KLEPCA V LETU 2010

 

 

 

 

 

 

ZAKLJUČEK BRALNE ZNAČKE PETRA KLEPCA 2012

 

 

 

 

 

DELOVNI ČAS IN KONTAKT

KOLEDAR DOGODKOV

<<  Jan  2023  >>
 po  to  sr  če  pe  so  ne 
        1
  2  3  4  5  7  8
  91012131415
16171819202122
23242526272829
3031     

 

© Valvasorjeva knjižnica Krško
sitemap-icon Zemljevid strani
RSS novice
Prijava na novice
Želite prejemati obvestila po pošti?
Please let us know your email address.

Valvasorjeva knjižnica Krško
Cesta krških žrtev 26, 8270 Krško
Tel.: 07 490 4000, Fax: 07 490 4020
knjiznica@knjiznica-krsko.si
Facebook