07 490 4000
E-poštaNatisniExport ICS

E-PBS 2020

Dogodek

Naslov:
E-PBS 2020
Kdaj:
30. junij 2020
Kje:
,
Categories:
Novice, Novice - Koledar

Opis

 

Vsak trenutek tišine si zasluži olajšanje,ki privzdigne krila resničnosti,

da bi morda lahko razumel njeno delovanje.

(Pierre Soletti)

 

Dva tisoč dvajset je leto, ki našemu pogledu in dojemanju sveta odstira drugačno resničnost, kot smo je bili vajeni. Uveljavlja se kot še eno med velikimi zgodovinskimi prelomnicami, ki nas pozivajo k prevrednotenju utečenih odnosov, širših in ožjih. A ne pozabimo, k temu nas že vseskozi tiho pozivajo tudi zgodbe, pripovedovane ali zapisane, od samih začetkov pojavljanja, ki segajo daleč daleč nazaj. Ob tem naj spomnimo tudi na dejstvo, da lepota pripovedovanja v sebi nosi to pomembno lastnost, da je nenasilna do tistega, ki prostovoljno posluša. Oziroma bere. Ta svoboda nam ni odvzeta, ne snovalcem ne bralcem. Ni pa (bilo) to vedno samoumevno.

 

V tem oziru se digitalna dostopnost vsebin v časih, ko smo pozvani k izoliranosti, kaže kot hvaležen kanal, ki nam pomembno podpira obvode v poljih svobode. Tudi bralcem knjig. V času, ko je fizični dostop do zgodb onemogočen, vas zato napotujemo na elektronsko dostopne izvode. Na spletnem portalu BIBLOS najdete mnogo dobrih knjig, med njimi tudi nekaj teh, ki smo jih zajeli v letošnjem bralnem projektu Posavci beremo skupaj, za katerega upamo, da ga bomo v knjižnici fizično vzpostavili čim prej in bodo knjige zopet lahko potovale iz rok v roke. Do takrat pa lahko iz celotnega bralnega nabora Posavcev elektronsko dostopate do desetih naslovov, ki jih v branje priporočamo posavski knjižničarji:

 

STVARI, KI PADEJO Z NEBA, Selja Ahava. VSAKDANJA NOROST, Lisa Appignanesi. DEZORIENTALKA, Négar Djavadi. POGOVORI S PRIJATELJI, Sally Rooney. TUJKA, Stefan Hertmans. STALINOVE KRAVE, Sofi Oksanen. BERTA ISLA, Javier Marías. ODPOSLANEC, Markus Zusak. PODAJA V PRAZNO, Boštjan Narat. VIDENI, Dan Podjed.

 

Letošnji bralni projekt Posavci beremo skupaj smo obogatili še z dodatkom, ki smo ga naslovili kot PBS PLUS. Ta del zajema dodatne naslove, ki jih priporočamo v branje in smo jih tokrat zbirali med priporočili bralcev. V elektronski obliki si lahko na spletnem portalu BIBLOS izposodite tudi nekaj teh:

 

PRIDE KONJ V BAR, David Grossman. ČEZ KITAJSKO MORJE, Gaute Heivoll. AKTOVKA, Hiromi Kawakami. TRI EVINE HČERE, Elif Shafak. OGNJENA NOČ, Eric-Emmanuel Smith. KRADLJIVKA KNJIG, Markus Zusak.

 

Za izposojo e-knjig na spletni strani BIBLOS potrebujete številko članske izkaznice, ki vam je bila dodeljena ob vpisu v knjižnico, in geslo za storitev Moja knjižnica. Za prepričljivejše povabilo k branju, tudi spletnemu, in v mislih s tistimi, ki te možnosti nimate, pa z vami delimo vsaj odlomek o mestih, ki so običajno tako polna, medtem ko danes tiha:

 

Mesta se včasih zdijo brezosebna in zato nečloveška; kot mravljišča, v katerih je usoda posameznika povsem nepomembna. Redkokatera stvar se na tako lep in neposreden način zoperstavlja temu občutku kot glasba na ulici. Ne glede na to, ali gre za prikaz virtuoznosti, posledico socialne stiske ali sanje o življenju na cesti, je ulični nastop v prvi vrsti osebna zgodba; ne glede na svojo kvaliteto ali vsebino predstavlja izstop iz sistema. Vsak glasbeni dogodek v ustaljeno zvočno krajino vnaša nov, nepričakovan in samosvoj element, vsak pripoveduje zgodbo nastopajočega, ki s tem, ko se postavi pred ljudi, zahteva pozornost. In vsak v na videz brezosebno in uniformno gmoto prinaša nekaj intimnega. / In v takšnih trenutkih postanejo mesta vse kaj drugega, kot brezosebna mravljišča anonimnih in spregledanih usod. Zgodba tistega, ki se s svojo muziko in pesmijo postavi pred mimoidoče, namreč ni edina, ki smo ji v danem trenutku priča, je zgolj edina, ki je izpostavljena.

 (Boštjan Narat, PODAJA V PRAZNO)

 

Zdravo in kmalu na svidenje, do takrat pa:

 

berite e...

 

 

STVARI, KI PADEJO Z NEBA, Selja Ahava.

 

VSAKDANJA NOROST, Lisa Appignanesi.

 

DEZORIENTALKA, Négar Djavadi.

 

POGOVORI S PRIJATELJI, Sally Rooney.

 

TUJKA, Stefan Hertmans.

 

STALINOVE KRAVE, Sofi Oksanen.

 

BERTA ISLA, Javier Marías.

 

ODPOSLANEC, Markus Zusak.

 

PODAJA V PRAZNO, Boštjan Narat.

 

VIDENI, Dan Podjed.

 

 

 


DELOVNI ČAS IN KONTAKT

KOLEDAR DOGODKOV

<<  Sep  2020  >>
 po  to  sr  če  pe  so  ne 
   1  2  4  6
  7  8  9111213
141516181920
212324252627
2829    

 

© Valvasorjeva knjižnica Krško
sitemap-icon Zemljevid strani
RSS novice
Prijava na novice
Želite prejemati obvestila po pošti?
Please let us know your email address.

Valvasorjeva knjižnica Krško
Cesta krških žrtev 26, 8270 Krško
Tel.: 07 490 4000, Fax: 07 490 4020
knjiznica@knjiznica-krsko.si
Facebook