Orodje za dostopnost

Valvasorjeva knjižnica Krško se je uvrstila med štiri finaliste za prestižno mednarodno nagrado Splošna knjižnica leta, ki jo vsako leto podeljuje Mednarodna knjižničarska organizacija IFLA (International Federation of Library Associations and Institutions) najboljšim splošnim knjižnicam, zgrajenim v preteklem letu. Nagrado prejme splošna knjižnica, ki ji je najbolje uspelo združiti odprto in funkcionalno arhitekturo s trajnostnimi in kreativnimi IT rešitvami. Namen nagrade je počastiti nove knjižnične zgradbe in poudariti velik pomen, ki ga imajo splošne knjižnice v lokalnem okolju in širše. Zmagovalca bodo razglasili na mednarodnem kongresu, ki bo letos potekal v Rotterdamu, od 21. do 25. avgusta.

 

Ta nominacija je velik uspeh in nagrada za 25-letna prizadevanja vseh vodstev in zaposlenih knjižnice, svetov knjižnice, občinskih uprav z župani na čelu, ki so vsak po svoje prispevali k temu ogromnemu uspehu. Uspeh je še toliko večji, če vemo, da so se v finale poleg krške knjižnice uvrstile tudi knjižnice iz veliko večjih mest, in sicer Barcelone (Španija), Sydneyja (Avstralija) in Šanghaja (Kitajska).

 

Številni obiskovalci in strokovnjaki z različnih področij so ob obisku nove knjižnice izrazili resnično navdušenje nad novo zgradbo in njeno ureditvijo. V zgradbi so dobro prepleteni sodobni trendi s tradicionalnimi elementi, povzetimi tudi po arhitekturi sosednjega kapucinskega samostana, kar ustvarja knjižnico kot trajnostno razvojno naravnano informacijsko, kulturno, izobraževalno in socialno središče lokalne skupnosti.  V zgradbo je vtkano uspešno in dobro sodelovanje knjižnice ter arhitektov zgradbe Vere Klepej Turnšek in Tadeja Dobrajca iz arhitekturnega biroja Arhivitae d. o. o. Vse to nas je med drugim spodbudilo, da smo se prijavili na letošnji razpis za prestižno nagrado Splošna knjižnica leta, ki jo podeljuje Mednarodna knjižničarska organizacija IFLA. Razpis je bil odprt do 23. aprila 2023.

 

Strokovna žirija, ki je sestavljena iz strokovnjakov s področja knjižničarstva in arhitekture, so šestnajst prispelih prijav iz enajstih držav ocenjevali po naslednjih kriterijih: povezanost arhitekture z okolico in lokalno kulturo, funkcionalnost arhitekture, prilagodljivost prostorov, trajnostna naravnanost, sodelovanje v procesih učenja in socialne vključenosti, digitalne in tehnične rešitve ter kako knjižnica sledi ciljem trajnostnega razvoja Združenih narodov in globalni viziji IFLE.

 

Arhitektura in umestitev nove stavbe Valvasorjeve knjižnice Krško v staro mesto jedro, kjer veljajo posebni kulturno-varstveni pogoji, je bila zahtevna, saj je bilo v vseh fazah potrebno upoštevati zahteve Zavoda za varstvo kulturne dediščine. Umestitev nove zgradbe uspešno povezuje zgodovinsko podobo mesta, reko Savo in zeleno okolico mestnega parka.

Valovita zasnova zgradbe, ki ponazarja reko Savo in posavske hribe, trajnostna zelena streha, igriva okna, zložena kot knjige, atrij kot svetlobno središče knjižnice, ki vzpostavlja spominsko povezavo z zgodovinskim atrijem samostana, so le nekatere rešitve, povezane z mestom, lokalno skupnostjo in okolico, kjer se zgradba nahaja. Odprti prostori in prostori za druženje služijo kot »dnevna soba« z odprtim dostopom za vse in prostor za tkanje vezi v lokalni skupnosti.

 

Posamezni prostori so sicer v osnovi namenjeni določenim starostnim skupinam (otroci, mladina, odrasli), vendar je večina njih prilagodljiva za izvedbo različnih dejavnosti. Tako se pravljična soba  lahko spremeni v prostor za delavnice in prireditve, časopisna čitalnica je hkrati razstavna galerija ali prireditveni prostor, bralni kotiček lahko postane prostor za krajši sestanek ali za pogovor med prijatelji.

 

Knjižnica sledi načelom trajnosti, saj je zgrajena kot skoraj nič energetsko potratna zgradba. Pri gradnji so bili uporabljeni ekološko prijazni materiali. Knjižnica deluje s centralnim nadzornim sistemom, ki upravlja podsisteme za ogrevanje, hlajenje, prezračevanje in razsvetljavo. S tem je zagotovljeno optimalno delovanje za udobno počutje.

 

Svoje programe in dejavnosti knjižnica pripravlja sama in v sodelovanju s posamezniki, društvi, institucijami iz lokalnega okolja in širše. Knjižnica nudi učne prostore za individualno in skupinsko delo. Pri tem se osredotoča na raznolikost, vključenost in vsebino, da bi vsakemu uporabniku zagotovila, da se počuti dobrodošlo.

 

Pri načrtovanju smo veliko razmišljanja namenili digitalnim in tehničnim rešitvam. Prvi v Sloveniji omogočamo vračanje gradiva na pametnih policah in izposojo prenosnih računalnikov za uporabo v knjižnici. Ob tem smo razvili aplikacijo za info ekrane, kjer obiskovalci dobijo informacijo o novostih, prireditvah, lahko pa tudi rešijo anketo ali kviz. Ponujamo 24-urno vračanje gradiva in 24-urni prevzem gradiva na paketomatu izven knjižnice. Prostor je opremljen z indukcijskimi zankami. V knjižnici je na voljo tudi brezžičen digitalni dostop.

 

Že vrsto let sledimo ciljem trajnostnega razvoja Združenih narodov in globalni viziji IFLE z nudenjem brezplačnega dostopa do interneta, izvedbo dogodkov, delavnic in izobraževanj na temo različnih pismenosti, zdravja, okolja in drugih tem, pa tudi zbiranjem, ohranjanjem in promocijo kulturne dediščine.

 

Knjižnica je varen prostor za vse, torej tudi za ranljive skupine, invalide, osebe z motnjami v razvoju itd. Kot knjižnica se zavzemamo za gradnjo boljše prihodnosti za vse s spodbujanjem izobraževanja, enakosti spolov in trajnosti.

 

V Valvasorjevi knjižnici Krško smo veseli in ponosni na uvrstitev med štiri finaliste. Vsekakor je to veliko priznanje, vendar ob tem upamo, da bo v bližnji prihodnosti prišlo do načrtovane obnove prostorov kapucinskega samostana, v katerih je krška knjižnica do lanskega leta vrsto let delovala. Z nastankom celotnega kompleksa bomo namreč ohranili kulturno dediščino in uporabnikom ponudili nove vsebine, storitve in dejavnosti. Prav tako se veselimo večje prepoznavnosti knjižnice v lokalnem okolju in širše, saj nam bo ta omogočila nove sinergije, povezovanja in sodelovanja.

 

Zelo hvaležni bomo, če nam boste glas o tem resnično velikem koraku za nas, lokalno skupnost male regije, a hkrati vse knjižnice in knjižničarstvo po Sloveniji, pomagali razširiti skozi vaše komunikacijske kanale, saj se je naša nova knjižnica že v kratkem času od lanskoletnega odprtja pokazala kot zanimiva za domače in tuje turiste.

 

Povezava do nominacije za nagrado: https://systematic.com/en-gb/industries/library-learning/news-knowledge/news/four-remarkable-libraries-nominated-for-the-public-library-of-the-year-2023-award/ 

 

Povezava do fotografij nove knjižnice na spletni strani knjižnice

 

Dodatne informacije: Urška Lobnikar Paunovič, e-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.; tel. 040 289 889.

Spremljajte nas

Facebook  Youtube

Valvasorjeva knjižnica Krško
Avtorske pravice © 2024 Valvasorjeva knjižnica Krško. Vse pravice pridržane. Agencija 5ka.