Orodje za dostopnost

  •   07 490 4000

      Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

V domoznanski zbirki Valvasorjeve knjižnice Krško hranimo številno raznovrstno gradivo, posebno mesto v njej pa zavzemajo dela, katerih domoznanska in/ali bibliofilska vrednost je neprecenljiva in jih v knjižnici z namenom ohranitve shranjujemo pod posebnimi pogoji ter jih ob posebnih priložnostih predstavljamo tudi javnosti. Nekatere tovrstne zaklade je knjižnica v dar prejela od donatorjev, ki se zavedajo pomena hrambe dragocenih knjig v

lokalnem okolju za sedanje in prihodnje rodove.

 

Za ogled knjižnih zakladov Valvasorjeve knjižnice Krško je potrebna predhodna najava. Lahko nas pokličete: 07 490 40 00 ali nam pišite: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..

 

Dalmatinova Biblija (1584)

Leta 2010 smo v Valvasorjevi knjižnici Krško, po večletnih prizadevanjih in iskanjih, uspešno pridobili in v svojo domoznansko knjižno zbirko umestili originalni izvod Dalmatinove Biblije, natisnjen v bohoričici v Wittenbergu leta 1583, z letnico 1584. S tem smo rojstnemu mestu Jurija Dalmatina po več desetletjih priskrbeli izvod tega, za slovensko zgodovino in predvsem zgodovino slovenskega jezika, izredno pomembnega dela, ki pripoveduje tako generalno zgodbo prvega prevoda Biblije v celotnem obsegu v slovenski jezik kakor tudi svojo lastno zgodbo, kar se kaže v njegovih številnih posebnostih. 

V preteklosti sta krško kapucinsko knjižnico sicer bogatila dva originalna izvoda Dalmatinove Biblije, a sta že vrsto let shranjena v drugih institucijah.

 

Slava vojvodine Kranjske (1689)

Slava vojvodine Kranjske je enciklopedija in deželna kronika, v času njenega nastanka resno znanstveno in zgodovinsko delo, prepredeno z zgodbami, bajkami, pripovedkami, legendami, anekdotami in moralkami. Uvršča se med največje kulturno-zgodovinske spomenike na Slovenskem in predstavlja neprekosljivo baročno mojstrovino. V Slavi vojvodine Kranjske je kranjski polihistor Janez Vajkard Valvasor (1641–1693) deželo Kranjsko, v sodelovanju z drugimi avtorji, predstavil sistematično in analitično z vidika zgodovine, geografije, topografije, medicine, etnologije, biologije, geologije in drugih ved. Delo je bilo natisnjeno v nemškem jeziku v gotici in je izšlo leta 1689 v Nürnbergu v obsegu štirih zvezkov na skupno 3.532 straneh s 24 prilogami in 528 bakrorezi in je najpomembnejše in najobsežnejše delo o nekdanji deželi Kranjski. V Valvasorjevi knjižnici Krško hranimo vse izdaje in prevode tega monumentalnega in zgodovinsko pomembnega dela, z izjemo ponatisa iz leta 1978.

 

Čast in slava vojvodine Kranjske (2009–2013)

Predvsem zaradi svoje obsežnosti in dejstva, da je besedilo napisano v nemščini 17. stoletja, je Slava vojvodine Kranjske doživela zelo malo ponatisov in le počasi ter postopoma postajala dostopna bralcem v slovenskem jeziku. Prvi prevod Slave vojvodine Kranjske v slovenski jezik v celotnem obsegu je izhajal v letih 2009–2013 pod naslovom Čast in slava vojvodine Kranjske in je uspešen projekt Zavoda dežela Kranjska, pri katerem so sodelovali številni strokovnjaki. Prevod so izdali v meščanski in bibliofilski izdaji, dopolnjenima z zvezkom študij o Valvasorjevem življenju in delu Studia Valvasoriana.

 

Iconotheca Valvasoriana (2009, faksimile)

Leta 2009 je Ministrstvo za kulturo RS mestu Krško podelilo faksimile grafične zbirke Janeza Vajkarda Valvasorja Iconotheca Valvasoriana, katere originalna izdaja se sicer nahaja v knjižnici Metropolitana v Zagrebu. Obsega 17 zvezkov, oštevilčenih od 1 do 18 (četrti zvezek manjka), v katerih je zbranih 7.752 grafik, ki jih je Valvasor nakupil na potovanjih, jih razporedil po tematiki, tehniki in nacionalni pripadnosti avtorjev ter jih vezal v belo usnje. Vsaka grafika je opremljena z večjezičnimi napisi.

Mesto Krško je faksimile Valvasorjeve grafične zbirke v hrambo zaupalo Valvasorjevi knjižnici Krško, a je zaradi takratne prostorske stiske knjižnica zbirko začasno predala Mestnemu muzeju Krško, kjer je še vedno razstavljena na ogled.

Spremljajte nas

Facebook  Youtube

Valvasorjeva knjižnica Krško
Avtorske pravice © 2024 Valvasorjeva knjižnica Krško. Vse pravice pridržane. Agencija 5ka.