07 490 4000

Izposojevališče Kostanjevica na Krki

Ljubljanska 7, 8311 Kostanjevica na Krki
07 498 6210

Delovni čas

torek: 12.00 – 18.00
sreda: 09.00 – 15.00
četrtek: 12.00 – 18.00

 

z1

Sprehod po kostanjeviški knjižnici

Pred junijem leta 2000 smo to zgradbo na Ljubljanski 7 v Kostanjevici imenovali Policija ali Krajevni urad. Takrat smo v del zgornjega nadstropja namestili izposojevališče Valvasorjeve knjižnice in leta 2002, ob 750-letnici mestnih pravic, s knjigami zavzeli celotno prvo nadstropje.

 

Vabimo vas, da se povzpnete po stopnicah in zaokrožimo po kostanjeviški knjižnici!

Oglasna deska prva opazi vaše oko: nikoli prazna, z obvestili in povabili.

Par korakov naprej že vstopite v svetle prostore knjižnice, kjer se najprej ustavite ob formalnem delu naše dejavnosti. Izposojevalni pult je sicer nekoliko prenizek in včasih zmanjkuje prostora, da bi nanj odložili vse vrnjene knjige in še tiste za izposojo, a najpomembneje je, da se tu knjižničarke trudimo biti prijazne. Tistim, ki si utegnejo vzeti čas in se jim ne mudi naprej po opravkih, ponudimo stol in skupaj skujemo kakšno misel za prihodnost, pregledamo današnje čase ali pa se ozremo nazaj.

 

Od izposojevalnega pulta se na levo in desno odpirata dva knjižna svetova, ki ju računalniki in naši mladi uporabniki neprestano živahno povezujejo.

Pa zavijmo na desno: na oddelek za mladino. Tja se tudi po rezultatih statistik usmeri več korakov. Prostor, ki je bil včasih prijazna soba s pečjo, je namenjen leposlovju za otroke in mladino. Police so polne zgodb za male in velike otroke. V kotu je mreža, kamor naši zvesti mladi bralci postavljajo na ogled svoje najljubše knjige. Naprej nas koraki vodijo do udobne sobe z mladinsko strokovno literaturo: polna stena znanosti in znanja! Knjige lahko prelistate na mizi, ki domuje poleg, si na njej kaj izpišete ... Še bolj udobno pa se je vreči na vrečo in brati knjigo ali prelistati časopis. Morda pa bi si raje pogledali film na televiziji? In seveda, boste opazili živahne umetnine otrok iz kostanjeviškega vrtca, ki krasijo dva panoja.

 

Pa stopimo naprej. Čeprav tisti, ki jim je ta prostor najbolj namenjen, kar stečejo dalje. H Kostanjevem Škratu. Prijazni škrat otrokom od oktobra do aprila prinaša pravljične urice. V času, ko ni pravljic, je tu igralnica. Otroke pričakujemo s kupom pisanih didaktičnih igrač. In ne pozabite se ozreti na steno: polna je umetnin naših malih obiskovalcev, ki so navdih domišljije zajeli prav na pravljičnih potepanjih.

Pri izposojevalnem pultu pa lahko zavijemo tudi na levo, na oddelek za odrasle. Ta prostor je največji, saj vsebuje tisočletna znanja in poleg starih še nove in nove besede. Gotovo pa se vam bo pogled ustavil še malo naprej, na rdečem, udobnem fotelju ... Prav imate, vabi vas, da vzamete knjigo v roke, se vanj udobno namestite in se prepustite čarovniji, ki jo zmorejo le besede. Če vas bo kdo prehitel, pa kar pogumno stopite naprej, v čitalnico. V tem najsvetlejšem prostoru smo združili priročno, študijsko in časopisno gradivo. Če vas zanima, kaj pišejo o Kostanjevici, poglejte v mapo, ki jo redno dopolnjujemo s članki, v katerih se ta naš otoški biser omenja. Še posebej so izpostavljene knjige z »domoznansko vsebino«, kot temu pravimo v knjižnicah, v prihodnosti pa bomo to zbirko dopolnjevali tudi s kopijami vsega ostalega gradiva, povezanega z našim krajem, ki ga hranimo v domoznanskem oddelku matične knjižnice.

Ta naša čitalnica lahko kaj hitro postane prostor za zanimiva druženja in klepete: kar nekaj velikih imen se je že razgovorilo tu in gotovo bo prihodnost prinesla še koga. Leta 2008 smo se pridružili projektu Center vseživljenjskega učenja Posavje in čitalnica se pogosto spremeni v učilnico ali ustvarjalnico. Pletli in vezli smo že, ustvarjali z glino, spoznavali zdravilne rastline, telovadili, imeli različna zanimiva predavanja … Pogosto je ta prostor preozek za vse, ki se odzovejo našemu povabilu – takrat prosimo za gostoljubje drugod po mestu.

Pa stopimo še malo ven - na teraso! Pred časom smo jo obnovili in na njo namestili udobne naslonjače, v katerih lahko posedite na prijaznem pomladanskem soncu ob zvoku potoka v ozadju in berete, se družite ali se le odmaknete za par trenutkov … bi morda spili kavo? Nizozemski pisatelj Cees Nooteboom je zapisal, da obožuje knjižnice, saj je v njih človek sam, a hkrati med ljudmi, ki so zatopljeni v svoje stvari. Tudi v kostanjeviški knjižnici je tako.

Dobrodošli!

 

 

 

 

 

 

© Valvasorjeva knjižnica Krško
sitemap-icon Zemljevid strani
RSS novice
Prijava na novice
Želite prejemati obvestila po pošti?
Please let us know your email address.

Valvasorjeva knjižnica Krško
Cesta krških žrtev 26, 8270 Krško
Tel.: 07 490 4000, Fax: 07 490 4020
knjiznica@knjiznica-krsko.si
Facebook