Orodje za dostopnost

NAJSKRIVNEJŠI SPOMIN ČLOVEŠTVA, Mohamed Mbougar Sarr

Mladinska knjiga, 2023, 507 str.

Družbeni roman

 

 

Založnik o knjigi:

Roman, nagrajen s prestižno francosko literarno nagrado goncourt, je osupljiva zgodba o izbiri med življenjem in pisanjem ter želji po preseganju meja med Afriko in Zahodom. Predvsem pa je oda literaturi in njeni brezčasnosti.
V pripovedi sledimo mlademu senegalskemu pisatelju, ki živi v Parizu in po naključju odkrije legendarno knjigo iz tridesetih let prejšnjega stoletja Labirint nečlovečnosti. Nihče ne ve, kaj se je zgodilo z njenim avtorjem, ki so ga razglasili za »črnega Rimbauda«, potem ko je knjiga povzročila škandal. Očaran nad to skrivnostjo se Diégane odloči poiskati avtorja knjige, kar ga vodi v soočenje z velikimi tragedijami zgodovine, od kolonializma do holokavsta.
Zgodba, opisana kot razmišljanje o povezavah med fikcijo in resničnostjo, odmeva resnične izkušnje malijskega pisatelja Yamba Ouologuema, ki je leta 1968 postal prvi afriški dobitnik slavne francoske literarne nagrade renaudot, kasneje pa je bil obtožen plagiatorstva, pobegnil iz Francije in izginil iz javnega življenja.

Spremljajte nas

Facebook  Youtube

Valvasorjeva knjižnica Krško
Avtorske pravice © 2023 Valvasorjeva knjižnica Krško. Vse pravice pridržane. Agencija 5ka.