07 490 4000

V enoti Valvasorjeve knjižnice v Kostanjevici na Krki živi tudi Kostanjev Škrat, ki vabi otroke k branju knjig in obiskovanju knjižnice. Posebno rad sodeluje s petletniki, ki obiskujejo tamkajšnji vrtec. Ta druženja so vesela, zanimiva in koristna – za nas v knjižnici, otroke in njihove starše.

S projektom Spoznavamo knjige in knjižnico s Kostanjevim Škratom želimo otroke in starše predvsem seznaniti s knjižnico v njihovem kraju in jih spodbuditi k družinskemu branju in obiskovanju knjižnice.

Naše sodelovanje je »dvodelno«: otroci pridejo dopoldne z vrtcem v knjižnico, kjer preživijo zanimivo urico – poučimo jih o knjižnici, knjigah, vedenju v knjižnici, otroci ustvarjajo, prisluhnejo pravljici, prelistajo nešteto knjig, ki jih vabijo s polic … Popoldne imajo otroci nalogo, da o svojih doživetjih poročajo staršem in skupaj nekaj narišejo ali napišejo na škratov list. Ustvarjalnost nagradimo s škratovo nalepko in na koncu, po štirih srečanjih v knjižnici, s simboličnim darilcem. Poleg otrok se obračamo tudi na starše: v škratovi mapi jim pošljemo zanimiv članek o branju, seznam priporočene literature, ki je povezana s temo, o kateri smo se pogovarjali z otroki, in kakšen namig za dobro branje za njih.

Čudovite risbice malčkov, sijoči pogledi, ko raziskujejo pisano bogastvo knjig, ponos, veselje, ko pride otrok popoldne s starši nazaj v knjižnico in si izposodi knjige za domov. To so »doseženi cilji« škratovega projekta – da imamo radi knjige in da hodimo v knjižnico, med knjige in h Kostanjevemu Škratu!

 

 

 

 

© Valvasorjeva knjižnica Krško
sitemap-icon Zemljevid strani
RSS novice
Prijava na novice
Želite prejemati obvestila po pošti?
Please let us know your email address.

Valvasorjeva knjižnica Krško
Cesta krških žrtev 26, 8270 Krško
Tel.: 07 490 4000, Fax: 07 490 4020
knjiznica@knjiznica-krsko.si
Facebook