07 490 4000

 

SEDEM LET, Peter Stamm

V romanu avtor tematizira nenavaden ljubezenski trikotnik, ki se razteza čez daljše časovno obdobje. Alexander je arhitekt, ki že kot študent postane par s Sonjo, privlačnim in omikanim dekletom iz visoke družbe, zdi pa se tudi kot nalašč za poroko. Ob tem pa ves čas vzdržuje težko razumljivo zvezo z Iwono, vase zaprto in na pogled prav nič priv­lačno Poljakinjo, ki pa nekje v svoji notranjosti skriva sprožilec, na katerega vedno znova pritiska Alexander. Vse skupaj se zaplete, ko s Sonjo nikakor ne moreta dobiti otroka, Iwona pa se mu končno popolnoma prepusti. Roman o nepredvidljivosti ljubezni.

 

OSTI, Ignacy Karpowicz

Roman iz krogov varšavskih intelektualcev prikazuje drugačnost kot del normalnosti in predstavlja nove modele sobivanja, ki so deloma utopija, deloma pa že del vsakdanjosti; so svojevrsten laboratorij, v katerem poteka neutrudno raziskovanje človeških čustev in odnosov med ljudmi. Rešilna bilka je vsaka ljubezen med dvema bitjema. Ljubezen enako poveže dva moška kot žensko in moškega, in ko vstopiš v novo zvezo, ni nujno razbiti prejšnje. Družina je namreč lahko tudi več oseb ali samo človek in žival. V svetu osti ni takšnih političnih, ideoloških, verskih ali drugih delitev, ki jih ne bi premostila vsaj empatija, saj so delitve sekundarne spričo podkožne enakosti vsega človeškega, če ne kar vsega živega. Zato sta enako presunljiva pogin mačka ali samotna smrt pogrešanega ljubimca.

 

UMETNOST LOKOSTRELSTVA, Boris Jukić

Novele v zbirki so kot mozaik sestavljene iz manjših drobcev. Vsak drobec odstre en prizor iz življenja junakov, ni prelomen niti usoden, zato pa tem bolj poln življenjskih sokov in skrivnostnih erotičnih silnic. Ko Boris Jukić napne lok, ne vemo, na katero tarčo cilja, kam nas bo nizanje slik pripeljalo. Kot bi nam nekdo pripovedoval zgodbe, anekdote in domislice v živo, nad ničimer se ne navdušuje ali zgraža, le pripoveduje in se muza … V Umetnosti lokostrelstva so ob naslovni še tri novele: Hiša, Orglar in Klavir. Like določajo predmeti iz naslova – hiša, orgle, klavir in lok – vsak ima nekaj, s čimer se strastno ukvarja, pri tem pa nevede gradi svojo osebnost in svet okrog sebe.

 

POVRATNIK NASILJA, Nathacha Appanah

Nathacha Appanah je svojo naracijo postavila na pozabljen delček Francije – na otok Mayotte, posejan z dogodki, o katerih francoski mediji ne poročajo. Glavni junak je Moise, migrantski otrok, ki ga je mati iz vraževerja zapustila. Našla in vzgojila ga je medicinska sestra Marie. Nekoč mu zaupa zgodbo ranega otroštva, kar v Moisu zaneti upor. Ko Marie nenadoma umre, Moise pristane v tolpi v enem od otoških getov. Nasilne okoliščine nekega trenutka rodijo umor. Da bi pobegnil pred maščevanjem, se Moise, obdolžen odvzema življenja, med prevozom na zaslišanje dokoplje do svobode. Literarni izdelek izvrstne pisateljice z bolečo točnostjo izpisuje okovje revščine na otoku, ukleščenem med migracijskimi pritiski in vse bolj surovim peklenskim nasiljem.

 

DEKLINA ZGODBA, Margaret Atwood

Odfreda je dekla v Gileadski republiki. Živi pri poveljniku in njegovi ženi in sme enkrat na dan na sprehod do trgovin, ki imajo na izveskih slike namesto napisov, saj ženske ne smejo več brati. Enkrat na mesec mora leči na hrbet in upati, da jo bo poveljnik oplodil, saj so v času upada rodnosti dekle cenjene le, če rojevajo. Odfreda se še spomni prejšnjega življenja, ko je imela moža, hčerko, službo, denar in svobodo ... Deklina zgodba je pripoved o razčlovečenosti totalitarizma, srhljivo opozorilo, kako naglo lahko zaradi brezbrižnosti in strahu pride do družbenega preobrata.

 

DELOVNI ČAS IN KONTAKT

Osrednja knjižnica
07 490 4000
Zaprto
Mladinski oddelek
07 492 5582
Zaprto
Kostanjevica na Krki
07 498 6210
Zaprto
Videm
07 490 3070
Zaprto
Senovo
07 490 4028
Zaprto

KOLEDAR DOGODKOV

<<  Apr 2018  >>
 Mo  Tu  We  Th  Fr  Sa  Su 
        1
  2  4  6  7  8
  910131415
1618202122
242526272829
      

 

© Valvasorjeva knjižnica Krško
sitemap-icon Zemljevid strani
RSS novice
Valvasorjeva knjižnica Krško
Cesta krških žrtev 26, 8270 Krško
Tel.: 07 490 4000, Fax: 07 490 4020
knjiznica@knjiznica-krsko.si
Facebook