07 490 4000

 

MI SMO MEDVEDI, Fredrik Backman

V Björnstadu, »mestu medvedov«, maloštevilno prebivalstvo na robu gozda ob propadlih tovarnah večinoma životari. Njihovo edino upanje je staro drsališče, ledna dvorana, v kateri se je po dolgih letih do polfinalne tekme prebila mladinska ekipa »medvedov«. Najstniškim hokejistom, ki so odraščali v tej skupnosti, tako na hrbet naložijo veliko breme, njihova zmaga in nastop v finalu, naj bi mesto namreč popeljalo iz krize in vsem skupaj prinesla boljšo prihodnost. Pomembne člane ekipe, od priljubljenega kapetana, starih in novih igralcev, do direktorja, trenerja, nekaterih staršev in navijačev pa je na poti do te tekme zaznamovala bolečina, kar bo v usodni noči spremenilo njihova življenja.

 

 

UGRIZI, Andrej Blatnik

Kratke kratke zgodbe Andreja Blatnika – njihovega največjega mojstra – pod drobnogled postavljajo usodne trenutke, ki raznolike protagoniste držijo v precepu. Bosta kirurga rešila morebitnega morilca svojega kolega, kateri ostrostrelec bo zadel prvi, do kod bo segel dotik pod mizo? Narediti nekaj ali nič, oboje je enako nemogoče. Odgovornost je toliko večja, saj utegne imeti ena sama nemogoča odločitev nepričakovane posledice ne samo za posameznika, temveč za ves svet in zgodovino, vse do zadnjega preživelega človeka, ki se mogoče še vedno slepi, da je bilo vse le plod naključja. Kajti nenačrtovana presečišča posameznih življenj so vedno znova določena z iluzijo bližine in nadzora, ki v navzkrižnem ognju zrcalnih zgodb ustvarja pripoved o zmagovalcih in poražencih, nič več kot figurah na šahovnici igre z neznanimi pravili.

 

 

NAJLEPŠA NEZNANKA SVETLOBA, Vladimir P. Štefanec

Šest portretnih fotografij s pisalne mize glavnega junaka Filipa je izhodišče za šest poglavij romana. Oče, brat, tujka, ženska, ki ni mogla umreti, mati in deček s kodri s prisotnostjo ali spominskimi utrinki naseljujejo fotografski studio. Njihove preteklosti, posebni časi, se prepletejo v skupno zgodbo, skupni čas triumfa nove, hitrejše dobe na začetku dvajsetega stoletja, ko fotografiranje dokončno zamenja slikarsko portretiranje. Roman o osvobajanju posameznika ob soočanju z družinsko in lastno preteklostjo. 

 

 

KNJIGA DRUGIH, Jela Krečič

Knjiga drugih je roman o tistih knjigah, ki jih nihče ne bere. A tudi takšne knjige lahko na življenjske usode vplivajo prelomno. Neprebrana knjiga je lahko razlog, da se zgodi ljubezen, ali pa da se odnos med dvema naključnima gospema razvije v iskreno prijateljstvo. Prav ista knjiga lahko tudi prepreči, da simpatično zmedena družina Kaprič ne razpade povsem. Knjige, ki jih nihče ne bere, torej niso zgolj slepe ulice literarnih poskusov. Kot lahko vidimo v pričujočem, prefinjeno humornem romanu, opravljajo pomembno funkcijo. Le da mogoče na način, ki ga ne bi pričakovali.

 

 

BOG NE BO POMAGAL, Marko Pogačar

Bog ne bo pomagal je zbirka enajstih kratkih zgodb, avtorjev prozni prvenec, o katerem se je ob originalni izdaji govorilo, da je to literatura, ki v hrvaški književnosti ali celo širše nima primerjave. Pogačarjeve zgodbe so nedvomen premislek o času tukaj in zdaj, ki mu ga je uspelo zajeti na idiosinkratičen, aktualen ter stilsko in konceptualno izviren način. Delo predstavlja prelom in prag, ki v zbirko in s tem tudi v slovenski literarni prostor vnaša nov čas in novo fikcijo. 

 

DELOVNI ČAS IN KONTAKT

Osrednja knjižnica
07 490 4000
Zaprto
Mladinski oddelek
07 492 5582
Zaprto
Kostanjevica na Krki
07 498 6210
Zaprto
Videm
07 490 3070
Zaprto
Senovo
07 490 4028
Zaprto

KOLEDAR DOGODKOV

<<  Jul 2018  >>
 Mo  Tu  We  Th  Fr  Sa  Su 
        1
  2  3  4  6  7  8
  9101112131415
161718202122
23242526272829
31     

 

© Valvasorjeva knjižnica Krško
sitemap-icon Zemljevid strani
RSS novice
Valvasorjeva knjižnica Krško
Cesta krških žrtev 26, 8270 Krško
Tel.: 07 490 4000, Fax: 07 490 4020
knjiznica@knjiznica-krsko.si
Facebook